PaaS

Platform as a service (PaaS)

PaaS biedt een omgeving voor het ontwikkelen, testen en implementeren van softwaretoepassingen. Het doel van PaaS is u te helpen met het snel maken van toepassingen, zonder dat u de onderliggende infrastructuur hoeft te beheren. Wanneer u bijvoorbeeld een webtoepassing implementeert met PaaS, hoeft u geen besturingssysteem, geen webserver en zelfs geen systeemupdates te installeren.

PaaS is een complete ontwikkel- en implementatieomgeving in de cloud, met resources waarmee organisaties veel verschillende zaken kunnen aanbieden: van eenvoudige cloudtoepassingen tot uitgebreide bedrijfstoepassingen in de cloud. Resources worden via een cloudserviceprovider gekocht op basis van Betalen per gebruik. Ze zijn te benaderen via een beveiligde internetverbinding.

PaaS wordt meestal in de volgende scenario's gebruikt:

Ontwikkelingsframework

PaaS biedt een framework waarop ontwikkelaars kunnen bouwen bij het ontwikkelen en aanpassen van cloudtoepassingen. Net als bij Microsoft Excel-macro kunnen ontwikkelaars met PaaS toepassingen maken met behulp van ingebouwde softwareonderdelen. Cloudfuncties als schaalbaarheid, hoge beschikbaarheid en multitenantmogelijkheden zijn inbegrepen, waardoor ontwikkelaars zelf minder hoeven te coderen.

Analyses en business intelligence

Met hulpprogramma’s die als service worden aangeboden via PaaS kunnen organisaties hun gegevens analyseren en minen. Ze kunnen inzichten verwerven, patronen ontdekken en resultaten voorspellen om zo beter zakelijke beslissingen te nemen (bijvoorbeeld met betrekking tot prognoses, productontwerp en rendement op investeringen.